Den viktigste maten

Interessen for økologisk mat er blitt så stor at Coop Extra Namsos holder kurs for kundene.

Tor Arne Bjørgum ved Coop Extra Namsos er overbevist om at det vi spiser har stor betydning for helsa vår. Derfor er han så opptatt av økologiske produkter.

–Jeg tror mange sykdommer kommer som følge av det vi spiser. Dess mindre sprøyting og konserveringsstoffer vi blir utsatt for, jo bedre. Dette er ting som er med på å ødelegge helsa over tid, mener Bjørgum, som har vært butikksjef i tre år, og før det var sjef for to mindre Ica-butikker i Overhalla.

Kurser kunder

En stadig voksende interesse for økologiske produkter har bidratt til at Coop Extra

Daglig leder Tor Arne Bjørgum ved Coop Extra Namsos.
Daglig leder Tor Arne Bjørgum ved Coop Extra Namsos.

Namsos holder gratis kurs for skoler og kunder om ernæring og kosthold – der nettopp økologi er et viktig innslag.

– Kursene vi har holdt i butikken er kommet etter ønske fra publikum. Vi har gitt en generell innføring i hva økologisk landbruk innebærer og viktigheten av dette for samfunn, helse og miljø. Deretter viser vi fram hvilke merker og produkter vi tilbyr, sier Bjørgum, som selv har hatt ansvaret for kursene.

Etter hvert som flere leverandører kommer på banen, vil Coop Extra arrangere nye kurs.

Stor økning

Folk kommer i dag langveisfra for å handle øko-varer på Coop Extra i Namsos. Ordet har spredt seg om at butikken blir bedre og bedre på området. Man har blant laget egen disk med økologisk frukt og grønt; en varegruppe som bare blir større og større, skal vi tro butikksjefen.

– Vi har fire satsingsområder: Økologisk, glutenfritt, lokalmat og mikrobrygget øl. Alt har økt enormt de siste årene. Når det gjelder økologisk har vi minst doblet salget på tre år, forteller Bjørgum, som har vært nødt til å lese seg opp på økologi for å holde tritt med kundene sine.

Lokal mat

Nord-Trøndelag har en god del økologisk produksjon. Bjørgum har mye kontakt med lokale leverandører, senest en produsent på Jøa som satser stort, både på sesong og ellers i året.

– I disse dager venter vi på at en lokal leverandør av økologiske grønnsaker skal komme inn, Dun Andelslandbruk fra Jøa. Det gleder vi oss masse til, de dyrker mange forskjellige grønnsaker, opplyser Bjørgum.