Med elsykkel er det alltid medvind

Lars og Randi sykler hver dag til jobben med sine nye elsykler, og de er ikke alene. Nå åpner Tour de Tomtvatnet for at syklister med elsykkel får ta del i folkefesten den 10. juni. Det tror arrangøren kan bidra til bedre folkehelse og en enda større folkefest.

Tour de Tomtvatnet har utviklet seg til å bli en årlig folkefest – og har 10-årsjubileum i år.

– Vi ser at interessen for elsykkel er sterkt økende og har derfor laget en egen trimklasse for de med elsykkel, forteller styreleder i Tour de Tomtvatnet Olav M. Salater. Deltakere med elsykler har ikke mulighet til å delta i konkurranseklassene, men arrangøren håper at den nye trimklassen bidrar ytterligere til at den årlige folkefesten kan bli en sammenkomst for flest mulig.

– Det viktigste for oss er at så mange som mulig kommer seg ut i aktivitet og tar del i folkefesten langs løypa denne dagen, sier Salater, som håper mange som ellers ikke ville deltatt melder seg på i elsykkelklassen.

Salget har skutt fart i vår

Håvard Martin Noem hos Intersport Gigant Levanger forteller om at salget av elsykler har eksplodert i vår.

Intersport Gigant på Moan er en av sykkelrittets hovedsponsorer. Butikksjef Håvard Martin Noem forteller at salget av elsykler har eksplodert i vår.

– Vi har solgt like mange elsykler til nå i år som i hele fjor til sammen. I år har interessen virkelig skutt fart, sier Noem.

Ekteparet Randi og Lars Røstad er en av mange som har kjøpt elsykkel hos Intersport Gigant på Levanger i år. Resultatet har blitt flere og lengre sykkelturer på ekteparet. Nå planlegger de øyhopping på Helgelandskysten i sommer med syklene sine.

– Vi syklet mye før også, men nå blir det lengre turer, forteller Lars. Både han og kona Randi sykler nesten hver dag til jobben. De ble inspirert av familie og venner til å kjøpe elsykkel.

Randi og Lars Røstad er meget fornøyde med kjøpet av elsykler. Nå blir det flere og lengre turer på sykkel.

–  Vi hadde snakket om elsykkel i en god periode, og hadde sett flere bruke det. Til slutt bestemte vi oss for å slå til, forteller ekteparet. De har ikke angret ett sekund.

God helseeffekt

Folkehelsekoordinator Dina von Heimburg i Innherred samkommune mener elsykling gir en positiv effekt for folkehelsa, selv om tradisjonell sykkel er enda bedre. Men «hjelpemotoren» kan være det som drar flere opp på sykkelsetet.

– Erfaringene viser at personer med elsykkel i større grad enn andre syklister velger å sykle framfor å kjøre bil, selv når avstandene blir litt lengre. Motoren gjør at rekkevidden blir større og terskelen for å velge sykkelen blir mindre, sier von Heimburg til Trønder-Avisa.

Hun påpeker at man må bruke muskelkraft på elsyklene også. I tillegg gir det godhelsegevinst bare i det å komme seg ut. Lars Røstad bekrefter at det har blitt en helt annen tur til jobben med elsykkel.

– Det har blitt  triveligere å sykle til jobben nå, sier han med et lurt smil.

At elsykkel er både trivelig og populært ønsker arrangørene av Tour de Tomtvatnet å utnytte.

– Dette blir både sosialt og gir god helseeffekt, sier Olav M. Salater. Han oppfordrer flest mulig til å melde seg på årets ritt – med eller uten elsykkel.

– Det blir artig uansett!

Påmelding og mer informasjon finner du på https://tourdetomtvatnet.no