Slik får du barna til å spise fisk

Femåringen sier «blæh» mens tiåringen himler med øynene og mumler noe om pizza. Hvis du som forelder har opplevd dette har vi noen triks på lur til deg. Det går nemlig an å få kresne unger til å spise fisk.

Det nasjonale kostholdsprogrammet Fiskesprell har utarbeidet både oppskrifter og ideer. Her er noen av de viktigste tipsene:

  • Fisk trenger ikke være kjedelig. Fiskemiddag kan være både fargerikt og spennende. For eksempel Havets skattekiste eller hjemmelagde fiskepinner. I Fiskesprells oppskriftsbase finner du langt flere oppskrifter og fremgangsmåter.
  • Voksne må fremsnakke fisken! Ikke si noe negativt om fisk og sjømat til barna. Holdninger er lett å plukke opp. Vær positiv, så smitter det over på barna.
  • Ta med deg barna på kjøkkenet. La barn få lære matlaging ved å skjære, kutte og dele opp, bedømme mål, vekt og størrelser og til slutt oppleve matglede og varierte smaksopplevelser gjennom farge, form, konsistens, smak og lukt. Det er ofte lettere å få ungene til å spise fisk hvis de har vært med å lage maten selv og bestemt hva de skal ha til middag.
  • Varier menyen. Hvis du tester ut ulike oppskrifter forbinder ikke barna fisk til middag med en bestemt rett. Hvis dere prøver ut forskjellige fisketyper og tilberedingsmåter kan alle i familien finne sin fiskefavoritt.
  • Spis fisk ofte. Ikke bare er det det myndighetene anbefaler, men hvis fisk står på menyen fast et par ganger i uka blir det en vanesak.
Fisk kan serveres på mange spennende måter.

Hvorfor er fisk sunt?

Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd er at alle bør spise fisk to til tre ganger i uken, gjerne også som pålegg:

  • Rådet tilsvarer totalt 300-450 gram ren fisk i uken.
  • Minst 200 gram bør være fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild.
  • 6 påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon.

Spiser du fisk ofte kan du forebygge hjerte- og karsykdommer, benskjørhet og kreft, ifølge Norsk Helseinformatikk. De gode Omega 3-fettsyrene kobles også opp mot hjernens utvikling og helsetilstand.

Lyst til å lage havets skattekister? Oppskriften finner du på Fiskesprell.no.
Lyst til å lage havets skattekister? Oppskriften finner du på Fiskesprell.no. (Foto: Studio Dreyer-Hensley. Rettighetsinnehaver: Norges sjømatråd)

Hva handler Fiskesprell om?

Kostholdsprogrammet Fiskesprell skal få barn og unge til å spise mer fisk. Det er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Norges sjømatråd, Helsedirektoratet, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) og fiskesalgslagene i Norge. Nord-Trøndelag fylkeskommune arrangerer Fiskesprell-kurs som en del av det regionale folkehelsearbeidet.

Vi har gratis kurs for ansatte i barnehager og skolefritidsordninger.

Fra 2007 til 2015 har 11 000 barnehageansatte over hele landet deltatt på Fiskesprellkurs. Barnehager som har hatt ansatte på kurs bruker mer sjømat som varmmat, som pålegg og som turmat og har et større fokus på sunt mattilbud enn barnehager som ikke har deltatt. Dette viser både Fiskesprells egne undersøkelser og Helsedirektoratets undersøkelse.

Les mer om Fiskesprell her.