Gode vaner går i arv

Da Lene og Kyrre Lønnum fikk barn tok de et bevisst valg om å gi barna sine en aktiv barndom. 

– Det handler om å gi ungene våre gode opplevelser og mestringsfølelse, sier Lene Lønnum. Den aktive familien bor på Heggesåsen og har Byafjella og flotte turområder like utenfor ytterdøra. Både Silje (9) og Isak (5) er vant til å være ute i naturen, siden familien er på tur flere ganger i uka.

– For oss handlet det om å finne en aktivitet som alle i familien kunne være med på og som samtidig gir en helsegevint. Turene er blitt en vane i hverdagen, sier Kyrre Lønnum.

Barn påvirkes av foreldrenes vaner

Daglig leder ved HUNT forskningssenter Steinar Krokstad forteller at de har gjort tre ulike studier som viser hvordan foreldrenes livsstilsvaner setter spor hos egne barn. – Våre studier viser at foreldre som er fysisk aktive påvirker ungdom slik at de i større grad tar med seg gode mosjonsvaner inn i voksen alder. Dette gjelder også kosthold og alkoholvaner.

-Du kan gjøre noe for at du og dine barn skal ha ei god helse, ved å delta i HUNT4 kan du bidra til bedre behandling hvis noen blir syk, sier Vigdis Hjulstad Belbo i Hunt 4.

Foreldre som er forsiktige eller moderate i omgang med alkohol når barna er til stede, påvirker barnas alkoholvaner positivt. Vi kan altså konkludere med at både gode og dårlige vaner hos foreldrene ofte går igjen hos barna når de blir eldre.

Turglad familie :  Det handler om å finne en aktivitet som passer for alle. Noen har musikk og teater, vi har turgåring, sier Lene og Kyrre Lønnum, her sammen med Silje, Isak og det nyeste familiemedlemmet, hunden Birk.

Økte aktivitetsnivået

Både Lene og Kyrre var aktive innen idrett da de var yngre. Lene drev med friidrett og Kyrre med svømming og fotball.

– Det dabbet av da jeg begynte å studere, og før jeg fikk barn trente jeg bare innimellom for å holde meg i form, sier Kyrre. Det var først da ungene kom, at paret bestemte seg for å øke aktivitetsnivået igjen. – Vi blir eldre vi også, og vi har bare godt av å røre oss mer, smiler  han. Ni-åringen Silje er kanskje familiens mest aktive medlem og er med på fotball, håndball og friidrett. – Vi er alltid med på treninger og støtter opp rundt arrangementer i idrettslaget. Samtidig prøver vi å balansere slik at det blir nok tid til at ungene får slappet av og ladet batteriene. 

Skaper gode minner

Familien Lønnum har gått flere toppturer i sommer, og i løpet av året regner de med å ha lagt 200 turer bak seg. – Ikke alle turene er lange og krevende. Det skal være lystbetont og vi går i et tempo som passer for minstemann Isak, sier Lene og forteller at hun var mye på tur med sine foreldre da hun vokste opp. – Jeg har mange gode minner fra turene i barndommen, og det er kanskje først nå når jeg er voksen selv at jeg ser hvor viktig det var for meg å få disse opplevelsene sammen med foreldrene mine. Derfor var det naturlig for meg å videreføre dette til egne barn, sier hun.