– Målet vårt er minst 55 % oppmøte

Mandag 4. september gikk startskuddet for HUNT 4 i Levanger. En del av undersøkelsen er en meget uhøytidelig kamp mellom kommunene om størst oppmøte. Levanger ble slått av nabo Verdal sist. Det vil ikke ordfører Robert Svarva finne seg i denne gangen. Han har et ambisiøst mål.

Levanger-ordfører Robert Svarva er ikke fornøyd med å bli slått av naboen. I forrige HUNT hadde Verdal 1.6 % bedre oppmøte enn Levanger.

– Det kan vi selvsagt ikke leve med. Denne gang skal vi slå Verdal. Tallene har samlet vært nedadgående for undersøkelsen, men vi håper nå å kunne snu det og at både vi og Verdal øker. Men at vi øker mest.

– Dere er vertskommune for HUNT og i så måte har vel dere et spesielt ansvar?

– Ja, det er jeg enig i. HUNT er veldig viktig for oss. Det er viktig for sykehuset i Levanger og det er viktig for at vi skal ha mange attraktive jobber for mange med akademisk bakgrunn. Jeg tror ikke alle i Levanger er klar over den betydningen Hunt har for oss.

– Hva vil ordføreren være fornøyd med?

– Vi kan ikke si oss fornøyd med oppmøtet om vi ikke passerer 55 % i Hunt 4, er det klare svaret som kommer fra ordfører Robert Svarva.

Taper ikke for Snåsa to ganger på rad

Lierne-rådmann Karl Audun Fagerli er meget klar i sin uttalelse: -Vi taper ikke for Snåsa to ganger på rad. Det er uaktuelt.

Det dreier seg om kommunekampen – hvem får størst prosentvis oppmøte under HUNT 4. Fagerli medgir at det svir ennå at Lierne tapte med 0,1 %(!) for Snåsa i HUNT 3.

– Jeg har sagt det til politikerne også. Ingen av oss kan være bekjent av å tape for Snåsa mer enn en gang.

Denne gang kan Lierne «kontrollere feltet» fordi de skal først i ilden på HUNT 4 i starten av 2019. Men det betyr ikke at man ikke planlegger hva som skal gjøres.

– Vi har et årlig kontaktmøte med pensjonistlaget og HUNT 4 blir et tema der i september i år og september neste år. Dessuten vil legekontoret få en viktig rolle i arbeide med rekruttering av bygdefolket til HUNT 4, og slagplanen legger vi nå, sier rådmann Fagerli.

I tillegg ligger det en element av konkurranse mellom de seks kommunene i Indre Namdal. Og som det konkurransemenneske Fagerli er, vil ha ikke tape enda en gang for Snåsa.

– Forrige gang satte vi opp en premie, hvor alle seks rådmann la noe i potten og den som fikk b est oppmøteprosent skulle gi gaven fra alle seks til sykeheimen i kommunen. Denne gang skal gaven som vi rådmenn kommer til å gi havne på Lierne Helsetun og ikke Snåsa sykeheim, slår Fagerli kategorisk fast.

Forsvare posisjonen

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram har noe å forsvare i HUNT, for Steinkjer var best av bykommunene i den forrige undersøkelsen med 58,1 % oppmøte.

– Målet er selvsagt at vi skal øke fra forrige gang og at vi skal bestyrke posisjonen som den beste av bykommunene. Vårt bidrag er å legge forholdene til rette sammen med HUNT slik at flest mulig kan delta. Så kommer undersøkelsen i gang i andre kommuner først, så vi får lære litt og så får vi oppfordre folk i Steinkjer til å ta del i den viktige dugnaden dette er, sier Bjørn Arild Gram.

– Snart er Steinkjer og Verran en kommune og sist nevnte hadde lavest deltagelse sist. Hva skal dere bidra med her?

– I sammenslutningsdokumentet heter det at vi skal hente det beste ut av hver kommune. Her er Steinkjer best og vi må se hvordan vi kan dra nytte av dette for å kunne bidra til at flest mulig verrasbygg også tar del i dugnaden for HUNT 4, sier Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram midt i en hektisk valgkamp.

Stjørdal satser

– Dette er ikke gode nok tall. Både samfunnet som helhet og kommunen i seg selv har så store gevinster med deltakelse at vi må få opp deltakerprosenten. Det svarer Ordfører Ivar Vigdenes når vi spør om han er fornøyd med 50,5 % oppmøte som det var ved forrige HUNT.

– Vi har ordnet med enda bedre, mer tilgjengelige og synlige lokaler for undersøkelsen. Vi skal informere om- og reklamere enda mer for Hunt enn vi har gjort tidligere. Herunder har vi lagt opp til et åpningsarrangement som virkelig vil bli lagt merke til, sier en optimistisk ordfører i Stjørdal.

Namsos skal bli bedre

– Ved HUNT 3 var Namsos dårligst av bykommunene med vel 45 % oppmøte. Hva skal du gjøre med det, ordfører Arnhild Holstad?

– Vi kan ikke være bekjent av det. Arbeidet er satt i gang selv om vi kommer ganske sent i rekken av kommuner i år. Vi må lære av det de andre gjør og så må vi sammen med HUNT 4 sørge for god informasjon til innbyggerne om undersøkelsen. Vi må sørge for at vi denne gang ikke er jumbo blant bykommunene, og må over 50 % oppmøte, sier Namsos-ordføreren.

Slik gikk det sist i kommunekampen

Ved den forrige HUNT-undersøkelsen var gjennomsnittet på deltagelsen i kommunene i fylket på 54 %. Den gang varierte oppmøtet fra 71,4 % i Snåsa, som var vinneren til Verran som var jumbo med 44 %. Ambisjonen til HUNT 4 er at man skal øke snittet i år til 60 % opp møte i et snitt for hele fylket.

Snåsa 71,4 %
Lierne 71,3 %
Namsskogan 68,1 %
Grong 66,5 %
Røyrvik 65,6 %
Høylandet 65,4 %
Frosta 63,6 %
Overhalla 62,6 %
Flatanger 58,6 %
Steinkjer 58,1 %
Namdalseid 56,9 %
Nærøy 56,5 %
Leksvik 54,8 %
Leka 54,7 %
Verdal 53,1 %
Levanger 51,5 %
Stjørdal 50,5 %
Fosnes 50,4 %
Vikna 47 %
Namsos 45,7 %
Inderøy 44,3 %
Meråker 44,3 %
Verran 44,0 %

Er du nysgjerrig på HUNT4? Her finner du mer informasjon om undersøkelsen!