Nytt liv i gammel pipe

Nå er det snart slutt på fyringsforbud og ubrukte ildsteder. Rehabilitering av skorstein er nemlig både enklere og langt billigere enn du tror.

Enten du har kjøpt bolig hvor det allerede var fyringsforbud, eller du selv har fått meldingen på et hus eller ei hytte du eier, er det kjedelig å ha et ildsted du ikke kan bruke.

En gammel jernovn eller en flott peis kan være fin å se på, men det blir likevel en fattig trøst mot varmen og kosen de kunne bidratt med, hvis alt hadde vært intakt.

To skritt fram
Tidligere var det en forholdsvis stor operasjon som måtte til, hvis fyringsforbud ble en realitet. En omfattende demontering med påfølgende mye søl og murpuss var garantert.

I tillegg måtte man gjerne rive andre elementer, for å komme til når den gamle pipa skulle vekk og gi plass til en ny. I verste fall måtte beboerne flytte ut mens arbeidet pågikk.

I dag gjøres rehabiliteringen av pipa på en skånsom og ryddig måte, helt uten demontering, riving og innvendig tilskitning av boligen.

Enklere enn du skulle tro
Løsningen er å sette inn stålrør i den eksisterende pipa. Røret går helt oppe fra pipemunningen og ned til peisen eller ovnen du måtte ha fra før. Etter en grundig befaring kan alt det praktiske arbeidet kan gjøres fra taket.

Metoden er både enkel og sikker; i løpet av en dag får du peiskosen din tilbake og kan føle deg trygg for både pipebrann og andre uheldige situasjoner ei gammel pipe kan medføre.

Føre var
Er pipa di eldre enn 10 år kan den ha fått slitasje og skader som gjør at den gir dårlig trekk og at det er vanskelig å tenne opp. Kontakter du en lokal fagmann eller brann- /feiervesenet får du raskt vite tilstanden på pipa og kan iverksette eventuelle tiltak.

Skulle du ende opp med råd om å gjøre utbedringer eller i verste fall få fyringsforbud, vet du at løsningen er nær. Og, den er enkel.

Be om et uforpliktende tilbud