Idyllisk: Mausund ligger 40 minutter med ferge rett ut i havet fra Nord-Frøya, men har motstått fraflyttingsspøkelset og er fortsatt et livskraftig lokalsamfunn med barnehage og barne- og ungdomsskole. Folketallet har holdt seg stabilt det siste tiåret.

Ramsalt sommeropplevelse

Har du lyst til å oppleve noe helt annerledes i sommer? La ungene møte en verden de knapt har hørt om? Da må du gripe sjansen tidlig i juli!

Vi er ubeskjedne nok til å sitere fra Dagbladets omtale, da Oslo-avisen for noen år siden besøkte Mausund under Utihavet-festivalen: «Målet er Mausund, den typen trøndersk skjærgårdsparadis som får Himmelblå til å virke himmelgrå». Nok et år inviterer vi til festival – og vi har som vanlig opplevelser til både ung og gammel.

Spennende: I akvariet kan ungene se fisk og sjødyr de antakelig ikke har sett i levende live tidligere.

Annerledeslandet
Mausund er det største av øysamfunnene utenfor Frøya og Fosen. Omkring 220 fastboende er igjen når sommergjestene forlater øya. Her er nærbutikk og fiskemottak, helårsåpen café, ytterligere to vertshus med sesongdrift og overnattingskapasitet, barnehage og barne- og ungdomsskole, svømmehall og et levende fiskerimiljø – som gjør Mausund til det største fiskeværet mellom Lofoten og Vestlandet. Nå jobbes det også aktivt med å få etablert en folkehøgskole på øya – som egentlig er flere øyer, bundet sammen av bruer og moloer.

Opplevelser

Yrende folkeliv: I Kjeila Kafé utenfor Mausund Fiskemottak er det et yrende folkeliv under Utihavet.
Her kan man nyte god mat og drikke og følge med når båtene kommer inn for å levere dagens fangst.

For 11. gang inviterer fastboende og fraflytta mausenværinger til Utihavet-festival.  Vi er antakelig den eneste sommerfestivalen som starter med gudstjeneste i kapellet onsdag og avslutter med heidundrende trønderfest i sirkusteltet på Varden stadion lørdag kveld. Midt imellom kan man nyte god mat og drikke på legendariske «Kjeila kafé», som er lokalisert på kaia utenfor fiskemottaket så lenge festivalen varer – og hvor man fra tidlig på ettermiddagen kan sitte og se fiskebåtene komme inn for å levere og veie dagens fangst. Her finner vi også akvariet som lokale fiskere på forhånd fyller opp med fisk og sjødyr av forskjellig slag – noe som ikke minst er populært blant de minste, som får se fisk de ellers kanskje bare kjenner fra frysedisken. I samme bygningskompleks finner vi også Trøndelag Kysthistoriske Museum – som er åpent hver dag under festivalen, og hvor man kan se alt fra gamle båter fra den gang folk faktisk «rodde fiske» og redskaper få i dag kjenner bruken av, til bruksgjenstander som var alminnelig i de fleste hjem på kysten for en generasjon og to siden. Museet har også en omfattende bildesamling som viser livet på kysten fra tidlig i forrige århundre og opp til 1980-tallet.

Fullt liv: Det er fullt liv når fiskebåtene kommer inn på tidlig ettermiddag. Bildet er tatt fra et av bordene i Kjeila Kafé. Nærmere et levende fiskevær er det vanskelig å komme!

Utihavet
For mange tilreisende er det ikke konsertene og festene i teltet fredag og lørdag kveld som er det store – selv om vi har fått ord på oss for å varte opp med artister med bred folkelig appell. I år er det Plumbo, Grannes, Staysman & Lazz og ikke minst Terje Tysland som entrer scenen i teltet (se fullstendig program på www.utihavet.com.)

Mange tilreisende kommer for å oppleve den helt unike «øyfølelsen» man nesten ikke finner noe annet sted. Pulserende, livskraftige øysamfunn langt til havs var vanlig for noen tiår siden. Nå er det dessverre få igjen som ikke er omskapt til ferieplasser. Mausund har motstått fraflyttingsspøkelset og åpner derfor døra inn til en verden mange ikke lenger har kjennskap til. Er været bra – og det har det vært stort sett hvert år under Utihavet – kan man gå fra den ene øya til den neste og oppleve en natur som tar pusten fra de fleste. Her kan man stå på Aursøybrua og se spekkhoggere svømme under – mens havørna svever over hodet. Man kan også støte på en oter langs veien – noe som langt fra er dagligdags så veldig mange andre steder det bor mennesker i Trøndelag. Så må det legges til at oter og spekkhogger må man ha litt «tur» for å støte på – men havørna er dagligdags!

Opplev øyriket
Man kommer til Mausund med kollektivtransport fra Trondheim eller med bil. Eller – som mange velger – på egen kjøl! Vi anbefaler besøkende å sette av noen dager for å oppleve alt som Hitra og Frøya har å by på. Mausunds naboøy Sula er blitt et samlingspunkt for kunstnere fra hele Europa. Idylliske Bogøyvær kan friste med en kulinarisk opplevelse i Supen Pøbb, som er lokalisert i den gamle handelsbrygga. Nord i Øyrekka finner vi Froan med Sørburøy som «sentrum» – hvor vi har landets minste barne- og ungdomsskole, butikk og fiskemottak – i et miljø som er idyllisk om sommeren, men hvor været kan by på betydelige utfordringer i vinterhalvåret.

Utenfor Mausund ligger Vingleia Fyr – hvor besøkende kan leie seg inn i fyrvokterboligen. Det er museet på Mausund som nå er ansvarlig for utleie. Har man ikke egen båt, kan man bestille skyss på Mausund – og man er garantert ei helg man ikke glemmer med det første, uansett om det er sol og blikkstille eller vind og regn! Fra toppen av fyrtårnet kan man observere de enorme skipene som frakter alt fra olje og gass til bulk mellom Russland og i vår tid Asia via Nordøstpassasjen til Europa.

Sistemann hjem?
Ønsker du å oppleve festen i teltet fredag eller lørdag, eller begge kvelder – men har bestilt overnatting på fastlandet, er det ingen grunn til bekymring: Det går hurtigbåt når artistene har forlatt scenen, og det er mulig å bestille taxi fra Dyrøy til Sistranda (eller andre steder, selvfølgelig) – en tur på omkring et kvarter. Er man flere er det maxitaxi tilgjengelig.

 

Besøk festivalens nettside: www.utihavet.com

Steder å spise utenfor selve festivalen:

Overnatting på Mausund: Kjeila Kro og Gjestgiveri (se over) og Mausundgløtt (www.mausundglott.no). Sistnevnte tilbyr også sel- og ørnesafari, turer til Vingleia fyr eller rett og slett en guidet fisketur.

Mausund Taxi: 932 47 284

Frøya Taxi: 07373 (TrønderTaxi)

Reise kollektivt fra Trondheim: www.atb.no. Kystekspressen fra Pirterminalen til Sandstad, korresponderende buss fra Sandstad til Dyrøy og deretter ferge eller hurtigbåt til Mausund.

Overnatting på fastlandet: Hotell Frøya, Dolmsund Hotell og Hotell Hjorten. Det er også flere campingplasser tilgjengelig – sjekk med turistinformasjonen på Fillan, telefon 72 44 40 10. Det går busser fra Hitra til Dyrøy via Sistranda flere ganger om dagen, slik at det er enkelt å komme til og fra.