Skigleden starter med utstyret

– For skigleden til barn er det viktig at man har riktig utstyr. Og jeg pleier å si at det viktigste er å starte med skoene. Det sier en mann som vet hva han snakker om, for ski har han drevet med hele livet. Bård Jørgen Elden – også kalt «dyret fra Namdalseidet» – har en meget omfattende skikarriere bak seg på et høyt internasjonalt nivå som utøver, trener, lagleder og smører.

Nå har Bård Jørgen valgt å bosette seg fast på Namdalseid og han jobber i G-Sport i Steinkjer og er selskapets nye ressurs ikke minst på ski og skiutstyr.

– Hva er det viktig å tenke på når man skal kjøpe ski til de yngste?

– For barn er det viktig å starte med skoene, så finner man skiene etterpå. Det er svært viktig for skigleden at man har riktige skisko og selvsagt at skoene er tilpasset hvilken type ski man til slutt velger. Når det gjelder ski er det viktig å finne det riktige spenn på skiene, særlig for klassiske ski. Generelt er det viktig å tenke at det er n bedre med korte enn for lange ski. Jeg har sett mange eksempler på barn som har alt for lange ski. Da forsvinner noe av skigleden, sier Bård Jørgen Elden.

– Så til det store spørsmålet for mange – kjøper man klassisk ski eller skøyteski til barna?

– Det handler i stor grad om hvor mye man bruker skiene. Går man mye på ski og har startet med konkurranser bør man velge skøyteski eller universalski. Så må man vurdere hvor mye barna bruker skiene og m an trenger ikke å gå på øverste hylle i pris og kvalitet hvis skiene ikke skal brukes mye. Det avhenger veldig av hvor mye man tror at barna vil ha glede av skiene.

– Felle-skiene er blitt svært populære i det siste?

– Det er så avgjort et alternativ for mange, men kanskje først og fremst for godt voksne som vil ha et alternativ som kan passe for den som ikke går veldig mye på ski og som vil ha et alternativ hvor man i større grad slipper smurning og vedlikehold, sier Bård Jørgen Elden.

– Du er også opptatt av vedlikeholdet av skiutstyret?

– Kjepphesten min er vedlikeholdet av utstyret og skiene. Grunnarbeidet og vedlikeholdet er det som betyr mest – det trenger verken å koste mye eller ta veldig mye tid. Dette kan jo også være moro! Skiprepping er også viktig, ikke bare å få godt feste i klassisk.

– Hva med sliping av ski?

– I G-sport har vi et godt samarbeid med Roar Lillefjell på sliping av ski. Å slipe skiene har to hensikter – det ene for å spisse skiene mot et spesifikt føre eller for å rette opp skiene etter at de er skadd eller blitt mye brukt.

– Du har også vært med på Olympiatoppens glid-prosjekt?

– Ja, jeg har fortsatt en liten rolle i dette glideprosjektet. Jeg skal være med i første del i OL som tester. Gjennom kontakten med landslagene har jeg tilgang til siste utvikling i feltet.

Det har vært en lang og opplevelsesrik reise som utøver, trener, sportsjef og smører, men jeg er veldig glad for å være hjemme og bidra på min måte i nærområdet, sier Bård Jørgen Elden.


Bård Jørgen Elden gir deg gode råd om valg av ski på G-sport Sakshaug Sport.

Viktig mann for G-sport Sakshaug Sport

– G-Sport Sakshaug Sport er opptatt av å fremstå som en fullsortiments sportsbutikk, der vi har hovedvekt på fag og den aktive utøver innen ski og sykkel. I tillegg har vi selvfølgelig et bredt utvalg av klær og sko til en bred målgruppe. For å forsterke vår fagprofil har vi nå ansatt idrettsprofilen Bård Jørgen Elden, som har en særdeles innholdsrik CV både som aktiv utøver og trener/sportssjef  både nasjonalt og internasjonalt i en årrekke, sier Erik Sakshaug i G Sport.

Han understreker at når vi skal gi gode råd og veiledning til valg av riktig utstyr for aktive utøvere er det særdeles viktig å fremstå med kompetanse og troverdighet. Bård Jørgen, har som aktiv utøver i flere idretter, en perfekt bakgrunn for å kunne hjelpe våre kunder, samt å oppgradere kunnskapsfeltet til hele teamet i butikken.

Bred bakgrunn

I tillegg til kombinert og langrenn har også BJ vært aktiv innen Triathlon, som består av kombinasjonen svømming, sykling og løping.

Han har også jobbet i serviceteamet for kombinertlandslaget og har de siste årene vært involvert i Olympiatoppens glideprosjekter.

– Vi er helt sikker på at Bård Jørgen vil løfte butikkens fagprofil og anseelse overfor både aktive utøvere og alle andre som kommer til den lokale sportsbutikken for å få gode råd og veiledning til valg av riktig utstyr, sier Erik Sakshaug.

Imponerende merittliste

Bård Jørgen Elden har en meget imponerende merittliste både som aktiv og som leder. I perioden fra 1987 til 1997 hadde han beste langrennstid i 62(!) kombinertkonkurranser – og fikk derfor tilnavnet «Dyret». Han hadde i denne perioden en world cup-seier, 11 gull i NM, VM-gull i lag i Lahti i 1989, balt annet sammen mer bror Trond Einar, og gull og bronse i junior-VM. Han har også NM-sølv fra langrenn for spesialister. I tillegg har han en rekke gode plasseringer i thriatlon både i Norge, USA og i Europa, hvor han også har fullført Ironman.

I sin trenerkarriere kan Bård Jørgen skilte med 12 medaljer i OL og VM i perioden fra 1998 til 2012 både i stillingen som sportssjef for Norge, USA og Østerrike.