Høyaktuell historie fra vikingtida

Instruktør Bente Nordlund mener Spelet om Kong Herlaug er grendenes opprør mot makta fra sør.

Bente Nordlund finner det ikke rart at lekværingene betrakter Kong Herlaugs nei til å underkaste seg Harald Hårfagre med lokalpatriotiske øyne. Herlaug hadde tross alt sitt høvdingsete på øya. Hun tror at lekværingene gjennom århundre har brukt Kong Herlaugs nei til å underkaste seg som referanseramme når de har vært truet.

På den tida Trygve Hoff skrev teksten, var det EU som var «den store stygge ulven» som truet Lekas selvstendighet og sjølråderett.

Nordlending

Bente Nordlund er nordlending, født på Sortland i Vesterålen. Det meste av oppveksten hadde hun i Rana, der hun bodde fram til hun flyttet til Bodø for å utdanne seg til førskolelærer. En dag dukker hun opp på Leka, der hun stifter familie med Tore. Nå har 54-åringen bodd på Leka i 31 år.

Magne Olav Brevik, Elisabeth Helmersen, Linda Hansen Ekrem, instruktør Bente Nordlund og Arild Petter Haug er alle klare til spelpremieren 14. juli.

Lekværingene oppdaget tidlig at Bente hadde kreative evner, både som amatørskuespiller og som instruktør. Lekarevyen har hun sydd sammen utallige ganger, hun har vært instruktør for Spelet om Kong Herlaug to ganger – og tre ganger har hun spilt kongsbror Rollaugs kone Åsfrid. Da prosjektgruppa spurte om hun ville instruere spelet for tredje gang, var hun ikke i tvil.

– Jeg gleder jeg meg til å se skuespillerne i nye drakter på den restaurerte utescenen i Frøvik, sier Bente og legger til:

– Foruten profesjonelle musikere, har vi i år vært så heldig å få med to profesjonelle skuespillere: Magne Olav Brevik fra Bindal og Ivar Aam, med slektsbånd til Leka. Dette er en stor berikelse for spelet, som vil gi en ekstra dimensjon og inspirasjon. Dette setter vi stor pris på.

Nordlund er også svært glad for at distriktsmusikerne gjennom kvintetten «Quintus» har sagt ja til å sørge for topp kvalitet når Terje Addes musikk igjen skal framføres på spillplassen i Frøvik.

Dagsaktuell tekst

Da det ble klart at spelet skulle settes opp igjen etter ti års pause – og at hun selv skulle være instruktør – gikk Nordlund på biblioteket og begynte å gjennomgå teksten. Selv om hun understreker sterkt at Spelet om Kong Herlag er et historisk spel, ble hun slått av den dagsaktuelle kraften i teksten.

Spelet begynner i det Kong Herlaug får vite at Harald Hårfagres langskip allerede har ankommet Namdalskysten og er på vei inn Lekafjorden. Det har gått rykter om at Hårfagre har brukt hard hånd mot de regionale kongene som ikke underkaster seg. Husfrue Astrid oppildner Kong Herlaug til å samle folket og slåss. Kongsbror Rollaug mener kamp er nytteløst og vil forhandle med Haralds utsending om best mulig betingelser.

Kjøp billetter her!

 

Dramaet ender med at Kong Herlaug gir etter, fordi han forstår det vil ende med nedslakting. Mens broren Rollaug starter forhandlinger med Hårfagres sendebud, velger Herlaug og Astrid å la seg levende begraves ved å gå i haug. De klarer ikke tanken på å leve under fremmed styre.

Herlaugshaugen på Leka skal være stedet der kongen og hans følge valgte «å gå i haug».

Makta fra sør

– Igjen presser den blåkledde makta på fra sør. Heldigvis denne gang med fredelige og demokratiske midler, sier Nordlund og legger til:

– Det er likheter i den forstand at lekværinger og namdalinger også i dag må bestemme seg for om de vil stå på egne bein, eller mer eller mindre frivillig bli del av større regioner, sier Nordlund og understreker:

– Likevel er Herlaugspelet først og fremst et historisk spel, sier Nordlund og legger til at friheten Herlaug gikk i døden for ikke bare handlet om Leka, men om hele Namdalen.

Sterke kvinner

Det er ikke bare det namdalske og det dagsaktuelle perspektivet Bente Nordlund vil ha sterkere fram. Hun forteller at kvinnene på Herlaugs tid var sterke og hadde stor makt og innflytelse. Instruktøren mener et av de mest dramatiske øyeblikkene i spelet er når Astrid og Rollaugs kone Åsfrid barker sammen og i realiteten avgjør det historiske veivalget.

– Astrid vil at Kong Herlaug skal slåss til siste bloddråpe. Åsfrid forsøker med alle midler å få Astrid til å overtale Herlaug til å gå med på forhandlinger, for å hindre nedslakting, sier Nordlund.