Trøndelag på fibertoppen

På Beitstad i Steinkjer kommune har de fått bredbånd i verdensklasse, i likhet med over 35.000 andre husstander i Trøndelag.

Fiberbredbånd har blitt like grunnleggende som tilknytning til strøm og vann. Det har NTE tatt konsekvensen av, og selskapet har bygd ut fiberbredbånd i Trøndelag i mer enn 12 år nå. Mer enn 35.000 husstander i Trøndelag har knyttet seg til det superraske nettet og Trøndelag er på landstoppen.

Satsingen siden 2004 gjør at store deler av Trøndelag hevder seg i toppen når det gjelder tilgjengelig bredbåndskapasitet for innbyggerne.

– For kort tiden så jeg en oversikt over forholdene internasjonalt. Sør-Korea ligger på topp, men det var moro å se at for eksempel Lierne vil etter vår utbygging ligge langt over dette nivået, sier Morten Eilertsen, produktsjef og leder for Telecom i NTE Marked.

Morten Eilertsen i NTE Marked er stolt over bredbåndsutbyggingen i Trøndelag.
Morten Eilertsen i NTE Marked er stolt over bredbåndsutbyggingen i Trøndelag.

Fiberutbyggingen er støttet av fylkeskommunen og kommunene i Nord-Trøndelag, i et tiltak kalt «bygdefiber». For å sikre fiberutbygging utenfor de tettbygde områdene går innbyggerne, kommunen og fylket inn med dugnad og ekstra midler. En av bygdene som har fått fiber er Beitstad.

Ny hverdag

Daglig leder på Beitstad frivilligsentral og initiativtaker til bygdefiber på Beitstad, Grete Folden, gleder seg over at den digitale hverdagen i heimbygda nå har blitt mye bedre.

— Å drikke en kopp kaffe for hvert bilde som lastes opp, er ikke holdbart. Behovet for kapasitet og hastighet vil bare øke, både for skolearbeid, for å drive næringsvirksomhet, og innenfor helsetjenester. Her vil det skje mye som kan forlenge muligheten til å bo hjemme for eldre og syke, og da er det bare fiber som kan holde tritt, forteller en engasjert Folden.

Grete Folden og Jan Morten Martinsen er fornøyde med utbyggingen i Beitstad.
Grete Folden og Jan Morten Martinsen er fornøyde med utbyggingen i Beitstad.

Fortsetter fiberutbyggingen

Hvis du bor i et område NTE har bygd ut, så ligger fiberbredbåndet og venter på deg ved tomtegrensa di. Da tar det ikke lang tid før du også kan få Norges råeste fiberbredbånd.

Sjekk om du kan få fiber fra NTE, og meld din interesse her.

Fagansvarlig for fiberbredbåndssalg til privatmarkedet, Geir Hellan, forteller at når de vurderer hvilke områder som skal prioriteres, så har publikums interesse stor betydning.

— Får vi mange henvendelser fra ett område, rykker det oppover på prioriteringslista. Så ønsker du å få fiberbredbånd til ditt område, er det lurt å ta kontakt, sier han.

Utbygging av fiberbredbånd i Klæbu kommune er akkurat kommet i gang, og utbyggingen vil ta noen måneder.
— Vi ferdigstiller område for område, slik at de første kan kobles til allerede i løpet av noen uker etter oppstart, sier Hellan.

Hellan forteller at NTE nå jobber med utbyggingsplaner for mange områder rundt Trondheim og resten av Trøndelag. Kun få «hvite flekker» gjenstår på det trønderske kartet over fibertilgang før Trøndelag kan kalle seg heldigitalt.

https://nte.altibox.no/meld-interesse